Vegan Nature

Az Igaz természetünk

Csak egy tested van, vigyázz rá!

Saját fotóarchívum: Kiscelli Múzeum, Budapest

A fenti mondat megütötte a fülem, mikor az Adriene egyik gyakorlatsorát végeztem. Nagyon szeretem az ő videóit, mert különböző hosszúságúak és más-más testrészekre fókuszálnak. Másrészt nagyon kedves, vidám és lelket melengető hangvételűek. Na és azt is öröm látni, hogy a Benji nevű kutyája is többnyire jelen van, és élvezi a relax légkört. 🙂

Szóval igen, csak ez az egy testünk van, így nagyon fontos vigyáznunk rá. Ahhoz hogy megfelelően működjön, karban kell tartanunk mint egy autót – leginkább tápláló növényi alapú ételekkel és mozgással.

Bár már nagyon sok szuper vegán recept elérhető, és a hagyományos ételek is úgymond veganizálhatóak könnyedén, mégis megosztanám a saját ízlésem szerint kialakított reggeli receptemet.

Egy tálba körülbelül fél csészényi finom szemű gluténmentes zabot teszek. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy neki valójában mennyi elég. Ha csak forró vizet használok, akkor kicsivel több zabot teszek bele, és picit hagyom ázni. De ha van mellé növényi tej is, akkor kevesebb zabot használok, mert a tejjel gazdagabb lesz. A zab melegítő hatású, így télen, vagy hideg időben jó ételválasztás.

„Embernek lenni kiváltság” – egy morálfilozófus gondolatai

Az Adventi időszak lehetőséget kínál a meghitt gondolatokra, az elmélkedésre, s egyfajta felkészülés a bennünk lévő Fény születésére.

Az alábbi íróval készült interjút azért választottam cikkem témájául, mert hitelességével, és tudományos megközelítésével alátámasztja, és megvilágítja emberi létezésünk méltóságát, egyben morális felelősségünk felvállalását.

Dr. Gary Steiner amerikai morálfilozófus, író, a Bucknell Egyetem professor emeritusa, ahol 34 évig tanított. Legújabb könyve, a What We Owe to Nonhuman Animals: The Historical Pretensions of Reason and the Ideal of Felt Kinship” című könyve 2023 szeptemberében jelent meg.

Lényegét összefoglalva elmondja a számunkra egyik legfontosabb kijelentést, miszerint:

„Embernek lenni kiváltság, ez az én hozzáállásom. Csak a kötelességeinket növeli. Hozzáadódik a gondoskodással kapcsolatos felelősségünk terheihez. És számomra az az elgondolás, hogy vegánnak kell lenned, mert ha nem vagy az, nem vagyok benne biztos, hogy teljesen megérdemled, hogy ember légy. Vegánnak kell lenned, mert ez az, amit a leghitelesebb erkölcsi értelemben embernek lenni jelent. Eléggé törődni másokkal, elég önzetlennek lenni ahhoz, hogy a nem-emberi dolgokkal ugyanúgy törődj, mint az emberivel – ezt jelenti vegánnak lenni”.

A 2 részes interjút az alábbi oldalon találod:

https://suprememastertv.com/hu1/v/225272430566.html

https://veganorigo.com/hu/articles/gary-steiner-magyarorszagon/

További inspiráló történetekért ajánlom figyelmedbe a 3 részes 76 vegán élettörténet című könyveket, melyeket elérhetsz innen:

https://vegankonyvek.hu/

Hálaadás kicsit másképp

76 vegán élettörténet 3. rész – A történetemhez készült illusztráció

Kedves barátok, ismerősök, olvasók!

Nagy szeretettel ajánlom Nektek az alábbi inspirációs köteteket, melynek a hamarosan megjelenő 3. részében az én szerény kis történetem is helyet kapott. 🙏 Hatalmas megtiszteltetés ez nekem!!!

Hála és köszönet érte Kertész Róbert Tibor 2-szeres Vegán Ironman-nek, hogy felvállalta ezt a nem kis munkát! Ő szerkesztette és adta ki családi költségvetésből ezeket a valóban hiánypótló köteteket!

Különböző emberek, különféle életterületről mesélik el, kit milyen nehézség, élmény, vagy tapasztalat vezetett erre az útra, mely végül mindannyiuk közös útjává vált: a Vegán életmód.

Szóval ha kicsit is érdekel mások pozitív tapasztalata a könnyebb életmódváltás reményében, vagy számodra is fontos a környezeted, az állatok, és végeredményben a bolygó egészsége, akkor mindenképp ajánlom Neked ezt a könyvet. Mivel mind más-más történetet sorakoztat fel, így külön-külön is élvezetes olvasmány!

Csodás felfedezést kívánok!!! 🥰

💖🦃✨

Hogyan és miért szeressük a pulykákat Hálaadáskor is?

Turkey-folk: Birds of Wild Beauty and Intelligence

https://suprememastertv.com/hu1/v/223382295699.html

Thanksgiving Special, Part 1 of 2 – Vegan Turkey Roast with Stuffing

https://suprememastertv.com/hu1/v/223283452849.html

Állatok világnapja piknik a Dharma Gardenben

Saját fotóarchívum: Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp, Hungary. https://dharma.garden/

„Még a földben mászó féregben is Isteni szikra izzik. Amikor lemészárolsz egy teremtményt, megölöd Istent.” Isaac Bashevis Singer (vegetáriánus)

Van néhány hely a világon, ami olyan állatoknak ad otthont, akik a vágóhíd elől menekültek meg. Egyik ilyen csodálatos hely a Balatonhoz közeli Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp.

Ebben a gyönyörű környezetben „gyógyul” az itt élő, és időnként idelátogató sok lélek.

A vezető, Csaba rövid körbevezetése alkalmával megtudtunk néhány történetet az ott élő állatokról. Hihetetlen sorsokkal találkozhatunk. A festői táj, és a fenséges állatok láttán mindez mégis elképzelhetetlen.

A kicsi, alig néhány hetes öszvér, és a hatalmas, gyömbér színű jámbor bikák mind megférnek együtt. Jelenlétükben az ember lelassul, kissé kiszakad az értelmetlennek tűnő városi körforgásból.

Azonban nem mindig ilyen idilli és gondatlan a helyzet mint amilyen ezen a napon. A rengeteg kihívás és embert próbáló feladat mellett a küldetés mégis töretlen.

Jó tudni ezekből a példákból, hogy lehet másképp is csinálni…

El lehet kerülni az állatok használatát, és felesleges szenvedését ha nem eszközként, hanem érző, lélegző lényekként tekintünk rájuk. Egyikük sem akar meghalni úgy, ahogy az ember erre felhatalmazza magát. Ezt a szörnyű igazságot azonban jól elrejtik előlünk, így ennek nem vagyunk tudatában.

A Dharmához hasonló helyek, és emberek akik ezt az óriási feladatot felvállalják sajnos nem mindig kapnak elég figyelmet, vagy támogatást.

Remélem, hogy egyszer ez megfordul, és a mészárszékek, illetve a profitszerzés helyett a természettel való szeretetteljes együttélés kap hangsúlyt!

Akkor már nem az egészséget és környezetet is pusztító hús lesz az olcsó – mert az van államilag támogatva és finanszírozva az adónkból, – hanem az életet támogató növényi alapú élelmiszerek.

Kívánom, hogy Te is légy inspirálva e nemes kezdeményezés által, hogy együtt építhessünk egy boldogabb jövőt!

Nem utolsó sorban köszönet a MAVEG – Magyar Vegán Egyesületnek a piknik szervezéséért, és a finom növényi ételekért!

https://maveg.hu/uj/

Atlétikai Világbajnokság 2023

Saját fotóarchívum: Nemzeti Atlétikai Központ, Budapest

„Ez egy üzenet mindazoknak, akik azt hiszik, hogy állati eredetű termékekre van szükséged ahhoz, hogy fitt és erős légy. […] Miután vegán lettem, erősebb vagyok mint valaha, és még mindig napról napra fejlődöm. Ne hallgass az önjelölt táplálkozási gurukra és táplálékkiegészítő iparra, akik azt próbálják elhitetni veled, hogy húsra, tojásra, és tejtermékekre van szükséged, hogy elegendő fehérjéhez juss. Rengeteg növényi alapú fehérjeforrás létezik, és a tested meg fogja köszönni, hogy nem táplálod tovább halott élelmiszerekkel. Legyél vegán, és érezd az erőt!”

Patrik Baboumian (Vegan – German Strongmen and World Record Holder)

Ritkán adódik egy ország életében, hogy Világbajnokság helyszínéül szolgál. Mikor, ha nem ilyen alkalommal, így én is kilátogattam a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központba.

Saját fotóarchívum: Nemzeti Atlétikai Központ, Budapest
https://worldathletics.org

Nagyon felemelő és izgalmas élmény volt megérkezni a helyszínre, amit az esemény nemzetközi volumene csak fokozott.

Vegán Állatvédelmi Nap Budapesten

Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!” – Lev Tolsztoj

Mindig örömömre szolgál részt venni olyan rendezvényen, ahol különféle területeken dolgozó, de mégis közös célért aktívan is tevő emberrel találkozom.

Ez alkalommal több állatvédő szervezet gyűlt össze néhány órára, hogy ily módon mutassák be törekvéseiket az érdeklődőknek.

https://facebook.com/events/s/vegan-allatvedelmi-nap/688688959733995/

https://www.facebook.com/veganactivistshungary

Ti tudtátok hogy a világ legnagyobb csincsillaprém előállítója Magyarországon van? 😭

Az Együtt a Kisállatokért Alapítvány egyik aktivistájával beszélgettem, akitől döbbenetes dolgokat tudtam meg. 

Ima a kevésbé szerencsésekért

„Elmenvén pedig tanuljátok meg, mi az: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot.”

 Máté 9:13, Szent Biblia 

Giotto – Angel Artwork

Mindenki vágyik a megértésre, biztonságra, szeretetre, legyen az bármilyen teremtmény. Mindez roppant törékeny manapság, s ha kijut nekünk belőle, legyünk mindenért hálásak!

Így az újév előtt jó kicsit visszanyúlni a szép emlékekhez, melyek néha kontrasztban vannak a jelennel.

2007 szilveszterét Afrikában töltöttem. Ekkor még varázslatos érzés volt ezen a kontinensen járni. Most tartok tőle, nem ugyanaz a látvány fogadna.

Kész kabaré! De kinek is?!

Kép: FinalART

…”Talán még mindig álmodunk, de már tudjuk, nemsokára itt az ébredés és az talán kellemetlenebb lesz, mint hittük. De hát amíg lehet, csak álmodjunk… kabarét.” Cabaret musical

A Bohém Színjátszó vizsga-előadásán jártam, amely nagy hatással volt rám. Megrázó hitelességgel adta vissza a darab a kor problematikáját. Azonban számomra nem csak ez, hanem a kozmikus mondanivalója is megtestesült a szemeim előtt. Egyszerre láttam benne a jelen élet nehézségeit, illetve a jó és a gonosz erők örökös harcát. Mintha Madách Imre: Ember tragédiája lett volna színen egy új köntösben. Akárcsak egy kozmikus mintázatra hívná fel a figyelmünket, amelynek valamilyen módon ma Európában, Magyarországon mi is a részesei vagyunk.

Jól megfigyelhető a túlélésre való törekvés, az örök diszkrimináció, és a behódolás az épp hatalmon lévőknek a jobb élet reményében, vagy csupán a létfenntartás érdekében.

Vajon mikor fordul meg ez a harc? Mikor válik a morál értékesebbé a vezetők szemében, mint a tömegek manipulálása önös érdekeikért?

Hát, addig biztosan nem, amíg nem úgy tekintünk a másikra – legyen az ember, vagy állat -, mint saját magunkra. Amíg nem érezzük mások szenvedését a sajátunknak.  – Amíg hamis ideológiákban hiszünk a szeretet elve helyett, addig biztosan nem arathatunk békét.

A témához kapcsolódó aktualitások jelen világunkból:

https://suprememastertv.com/hu1/search/?q=&type=NWN&category=SMCH&date1=all&date2=&sort=related&subtitle=all&srange=all&original=0

Globális vészhelyzet, azaz „Ne nézz fel!”

A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát. – Mahatma Gandhi

Már 2019-ben a COP 25 klímakonferencián is klíma vészhelyzetről volt szó, mégis, alig akadt olyan döntéshozó, aki a leggyorsabb megoldást, a növényi alapú étrendre való átállást hangsúlyozta volna.
Habár a tudósok figyelmeztetnek minket, a politikai elit, és a cenzúrázott média miatt nem igazán jut el hozzánk a teljes igazság.
Akár hiszed, akár nem, nagyon sokat tehetünk egyénileg is ennek a problémának a megoldásában.
Hogyan? Legfőképp a rossz szokásaink megváltoztatásával. Például amíg állati termékeket vásárolsz és fogyasztasz, nem csak magadat, hanem másokat is veszélybe sodorsz!!! Már nagyon sok tényfeltáró és ismeretterjesztő dokumentumfilm készült erről szakértőkkel és tudósokkal, amik rendkívül hasznos információkkal fogják bővíteni az ismereteidet. – Ezen filmekért kérlek látogasd meg a hasznos linkek menüpontot.
Amellett, hogy a húsfogyasztás egyenlő a pusztítással és pandémiához vezet, sok további rejtett veszélyforrással is fenyeget:

– Az antibiotikumok 80%-a az állattenyésztésben használatos! Ennek következtében a nem növényi alapon táplálkozó emberek rezisztensek lesznek az antibiotikumokra, ami miatt nem lehet majd őket gyógyítani különféle megbetegedésekben.

A tudósok arra is figyelmeztetnek, hogy a jövőben az antibiotikum rezisztencia a következő évtizedekben több embert fog megölni, mint a rákos megbetegedések.

Tehát mára már az emberi faj is veszélyeztetett lett, amit saját magunknak köszönhetünk.
Az alábbi filmet azért ajánlom a figyelmedbe, mert úgy vélem hűen tükrözi a jelen helyzetet amivel szemben állunk, és azt, hogy sajnos csak kevesen veszik komolyan ennek a súlyosságát.
Ne nézz fel!

További fontos információk:

Important Information from the Chief of COVID, Jan. 26, 2022

http://suprememastertv.com/hu1/v/158021701316.html

Some of the Diseases Related to Meat Consumption/Production

https://suprememastertv.com/en1/v/46200195130.html

Jótékonysági vacsora

Egy nagyszerű kezdeményezésbe „botlottam” a Vegan in Hungary Facebook csoportban, mely azonnal megfogott. Természetesen mindent támogatok, ami vegán, ráadásul további nemes célért folytat valamilyen nem mindennapi tevékenységet. Ez esetben Kardos Bálint szervezett vidám hangulatú, kis csoportos vacsorákat, mellyel az AMIGOS a gyerekekért alapítvány tiszteletbeli nagyköveteként csinált egy kis gyűjtést a számukra.

Az AMIGOS a gyerekekért egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet, és céljuk, hogy a súlyosan beteg gyerekeket motiválják a gyógyulásra egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül.

Minden étel 100%-ig növényi alapú volt, azaz nem tartalmazott semmilyen állati eredetű összetevőt. 

A vacsora 5 fogásból állt, és Bálint a menü összeállításakor 2 dolgot vett figyelembe:

– Az Amigos színe a zöld, így a zöld szín dominált,

– Utazni mindenki szeret, ezért minden fogás egy másik nemzet konyhájának jellegzetes étele volt, néha kicsit átdolgozva.

1 / 4 oldal

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén